Natură, carte și film

După o perioadă lungă de carantină și anxietate am decis să ies puțin în natură. Cu această ocazie, am făcut drumeții și m-am plimbat prin pădure, urmărind păsări sau admirănd florile delicate. În privința lecturilor, am ales cărți care să mă poarte în locuri noi, să îmi dezvăluie câte puțin din impresionantul spectacol al naturii. De asemenea, mi-am redescoperit gustul pentru documentare.

Am selectat câteva cărți și filme care se concentrează atât pe studiul naturii, dar și pe problemele ecologice care ar trebui să ne preocupe mai mult, având în vedere prin câte schimbări trece lumea noastră în fiecare zi.

Autobiografii și memorii

  1. Autobiografia lui Charles Darwin– Naturalistul își prezintă viața și pasiunile pornind de la perioada copilăriei, relatând despre expediția pe vasul Beagle pentru a cartografia coasta Americii de Sud și despre cercetările sale ce au dus la formarea teoriei evoluționiste.
  2. Walden sau Viața în pădure de Henry David Thoreau– Mai degrabă un eseu filosofic, Walden susține că viața trebuie trăită simplu, în natură, pentru oameni fiind de ajuns să trăiască din ceea ce le oferă pământul strict pentru ei, fără a abuza de el. Având la bază experiența reală a autorului, care a construit o casă pe malul lacului Walden și a trăit doi ani, două luni și două zile în liniștea naturii, cartea ne face să ne gândim la lucrurile după care alergăm în viață și de care, până la urmă, nu avem nevoie.
  3. Familia mea și alte animale de Gerald Durrell– Acest roman, de altfel unul dintre preferatele mele, surprinde viața unei familii de englezi ce decide să părăsească mohorâta țară și să înceapă o viață nouă pe una dintre cele mai frumoase insule grecești, Corfu. Pe lângă expedițiile tânărului Gerry pe dealurile insulei, în căutare de animale pe care să le studieze și mai ales să le adopte, viața familiei nu e deloc una liniștită, întrucât fiecare membru al familiei are un caracter deosebit și procesul de adaptare este unul complicat, dar foarte amuzant. Cu fiecare pagină ai impresia că te afli prin livezile de măslini sau pe plajă, că trăiești experiența descoperirii Corfului în același timp cu personajul. Familia mea și alte animale face parte dintr-o trilogie, al doilea volum, Păsări, lighioane, rubedenii, fiind și el tradus la editura ART. Despre al treilea, The Garden of the Gods, nu știu dacă a fost deja tradus în română.
  4. Lumea tăcerii de Jacques-Yves Cousteau– Alături de Émile Gagnan, Cousteau a fost unul dintre creatorii primului dispozitiv de scufundări, Aqua-Lung. În această carte sunt surprinse primele scufundări într-o lume care și astăzi rămâne plină de secrete.
  5. Endurance. Incredibila călătorie a lui Shackleton de Alfred Lansing– O încercare eșuată de a parcurge continentul Antarctatica. Vasul Endurance blocat de gheață. Nevoia de supraviețuire. Trosnetul neîntrerupt al banchizei. Albul neiertător. O carte intensă, bazată pe jurnalele și datele membrilor echipajului care au reușit să reziste acestei expediții.

Documentare și seriale

The Durrells

Adaptarea Trilogiei Corfului este sub forma unui serial amuzant, pentru întreaga familie. Personajele sunt foarte bine portretizate, iar priveliștile te lasă fără cuvinte. Nu mai spun despre animalele simpatice:) Serialul poate fi vizionat pe HBO Go.

Our Planet

Unul dintre cele mai frumoase documentare pe care le-am văzut vreodată, Our Planet (poate fi găsit pe Netflix) este de fapt un serial cu mai multe episoade care prezintă diferite ecosisteme, precum oceanele și mările, pădurile sau zonele cu apă dulce. Imaginile surprinse pe parcursul a 4 ani de filmări (pentru mai multe detalii există și Our Planet: Behind the Scenes) sunt incredibile și foarte emoționante, pentru că ne demonstrează cât de grav sunt afectate unele zone ale globului și cum sunt amenințate diferite specii. Ce m-a captivat este accentul pus pe conexiunea fiecărei viețuitoare cu mediul în care trăiește, cum anumite plante depind de animale pentru a supraviețui și viceversa. Fiecare episod este cu adevărat o călătorie superbă.

Dancing with the birds

Într-un ton mai vesel, acest documentar pune sub lumina reflectoarelor dansurile de împerechere la păsări și felurile ingenioase prin care masculii încearcă să atragă femelele. Deși unele păsări sunt mai excentrice, trebuie să le apreciem creativitatea. Este un film relaxant, amuzant și te poate binedispune în orice moment. Și acest documentar este pe Netflix.

Down to Earth

Acest serial-documentar (tot de pe Netflix) propune o călătorie în mai multe țări pentru a descoperi soluții pentru diversele probleme cu care planeta se confruntă, precum poluarea și nu numai. Am aflat lucruri noi, care mi-au dat speranța că încă nu este prea târziu să luăm atitudine și să schimbăm ceva. Spre exemplu, faptul că Islanda depinde 100% de energie regenerabilă spune că putem urma toți o cale mai bună.

Oricât de grea sau nefericită ar fi o zi, există mereu căi de a trece peste. Una dintre ele poate fi întoarcerea în natură.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: